Wyposazenie sklepu z odzieza uzywana

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz urządzenia są niezbędne w biznesie z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje mnóstwo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w sklepie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z urządzeniami mrożącymi, w których umieszcza się mięso – wśród nich zamienia się witryny, zamrażarki, wyspy lub też szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie jedynie w składzie, lecz i w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Plasuje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest ponad lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W dłuższych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w interesie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dość mocny i widoczny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak a klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do krojenia mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, i nie warto na nich żałować. Z serii dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej albo byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest urządzenie się w wilka do mięsa, człowieka do mielenia mięsa na życzenie klienta. A nie istnieje więc podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna istnieje jeszcze kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Wskazane jest i zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna istnieje w zachowaniu optymalnej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Duże istnieje także oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin spotykających się na wystaw.