Worki prozniowe 45x70

Pakowanie próżniowe jest jedynym stylem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, a tymże jednym generuje oszczędności dla własnego budżetu.

Urządzenia próżniowe są niezwykle łagodne w obsłudze, wymagają tylko dobrze do nich dobranych opakowań. Na rynku są innego rodzaju maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone specjalnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują i niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w możliwość próżniowy, wydłuża jej przydatność do użytkowania, z trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony styl oraz aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, a też trzymane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie zbierane w ostatni technologia nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że produkty nie mają kontaktu do powietrza, które jest zasadniczą przyczyną psucia się artykułów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy pamiętać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, aby nie przenieść na efekty innego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej podawane są pakowarki bezkomorowe. Istnieją ostatnie nieduże urządzenia, w których pakowanie przeprowadza się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w zależności z pracy, które ma, wielkości oraz z producenta, zawsze te najważniejsze dedykowane są raczej dla małych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje dużo niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, które tworzą jakąś, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można również używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak chce toż wyjątkowych wiedz. Pakować można łatwo wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, owoce i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te udogodnienia są przeznaczone do pakowania dużych grup żywności.